Greek Rowers

Greek Rowers


«Στραγγαλίζουν» τον αθλητισμό με περικοπές μέχρι και 80%

Posted: 20 Jan 2013 08:25 AM PST


Των Ν. Α. Κωνσταντοπουλου – Σπυριδουλας Σπανεα

Κραυγή απόγνωσης έβγαλαν οι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών όταν άκουσαν τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις επιχορηγήσεις του 2013. Σύμφωνα με αυτές, τ' αθλήματα που περιλαμβάνονται στην Α΄ κατηγορία θα υποστούν περικοπές περίπου 55-60%, οι μειώσεις στη Β΄ θα φτάσουν ακόμη και στο 70% και στη Γ΄ έως και 80%. Τα χρήματα που θα δοθούν στις ομοσπονδίες θα είναι λιγότερα από 14 εκατ. ευρώ. Ίσως να είναι 13.400.000 ή κάπου εκεί κοντά. Μάλιστα, πρόεδρος, που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι από τους καλά πληροφορημένους, φοβάται πως ενδέχεται να μη ξεπεράσουν τα εννέα, κάτι που δεν είναι και πολύ πιθανό, πάντως.

Η κωπηλασία είναι από τα αθλήματα που κρατούν την Ελλάδα στον... αφρό του παγκόσμιου αθλητισμού. Αυτό, όμως, θα γίνει παρελθόν εάν εφαρμοστούν οι περικοπές. «Θα σταματήσουμε τις εθνικές ομάδες. Τα χρήματα θα επαρκούν για τη μισθοδοσία, τα ενοίκια κι ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πάει ο αθλητισμός. Όσοι έχουν χορηγίες θα βγάλουν τη φετινή χρονιά, και του χρόνου θα κλείσουν και αυτοί», τονίζει ο πρόεδρος, Γιάννης Καρράς.

Έξι αθλήματα (τα πέντε ολυμπιακά) έχει η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ). «Πέρυσι πήραμε 4,2 εκατ. Τα βγάλαμε πέρα, αλλά χρωστάμε λίγα. Αν μειωθούν 60% ούτε για τους μισθούς θα φτάνουν. Ας μας πουν ότι δεν θέλουν εθνικές ομάδες, ούτε πρωταθλήματα ούτε ανάπτυξη. Οι ομοσπονδίες επιτελούν κοινωνικό έργο. Χρήματα από χορηγίες δεν βρίσκονται. Αν θέλουν, ας βρουν 30 εφοπλιστές να τους βάλουν προέδρους στις ομοσπονδίες. Αν έλθει κάποιος και βάλει 4 εκατ. στην ΚΟΕ για να την αναλάβει, φεύγω ευχαρίστως», τονίζει ο πρόεδρος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

«Μετρημένη» και σαφής είναι η δήλωση που μας έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Αχιλλέας Μαυρομμάτης: « Όσο κι αν γνωρίζουμε τα οικονομικά δεδομένα και όσο κι αν το αθλητικό κίνημα, σεβόμενο την κατάσταση της χώρας, πάνω από δύο χρόνια δέχεται αναντίρρητα τις μειώσεις, υπάρχουν όρια, κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πέσουμε. Πώς μπορούν να επιβιώσουν τ' αθλήματα όταν τα χρήματα που περισσεύουν από τις λειτουργικές δαπάνες είναι απειροελάχιστα; Η ΕΟΠΕ έχει κάνει σημαντικότατες περικοπές, αλλά με τα φημολογούμενα ποσά είναι αδύνατον να συνεχίσει όλες τις δραστηριότητές της. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα ως βόλεϊ, με έκτακτη γενική συνέλευση και, επίσης, να το αντιμετωπίσουμε όλες οι ομοσπονδίες μαζί. Η Πολιτεία πρέπει να βρει λύση, αν θέλει να υπάρχει αθλητισμός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, ολυμπιονίκης και νυν βουλευτής, Πύρρος Δήμας, υπέβαλε πρόταση στον υφυπουργό, Γιάννης Ιωαννίδη, ο ΟΠΑΠ, μέσω της κοινωνικής ευθύνης, να στηρίξει τον αθλητισμό τουλάχιστον για την προσεχή πενταετία.

«Υπολογίζω ότι με βάση τα όσα ακούγονται, θα πάρουμε περί τις 350.000. Εχουμε οκτώ υπαλλήλους και για μισθούς, ΙΚΑ και εφορία δίνουμε 200.000. Εκατό κοστίζουν τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Και... τέλος. Πιστεύω ότι όλες οι ομοσπονδίες μπορεί να λειτουργήσουν καλά με 30-35 εκατ.», μας είπε.

«Με βάση όσα έχω μάθει, από 1,9 εκατ. που πήραμε πέρυσι, θα πέσουμε στις 800.000. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι 500.000, μόνο το 30% θα κατευθύνεται στον αθλητισμό. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Τελείωσε ο αθλητισμός. Εχουμε 22 πρωταθλήματα. Πώς θα τα κάνουμε;», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Γυμναστικής, Θανάσης Βασιλειάδης.

Δεν έχει πληροφόρηση ο πρόεδρος της Ιστιοπλοΐας, Αντώνης Δημητρακόπουλος: «Αυτά που ακούγονται είναι τρελά. Μόνο οι υπάλληλοι θα πληρώνονται. Έχουμε βενζίνες, σέρβις, μεταφορές σκαφών, υλικά κ.λπ. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει τέτοια περικοπή».

Έτοιμοι να παραδώσουν τα... κλειδιά είναι στην πάλη, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Η νυν διοίκηση της ομοσπονδίας έχει «κληρονομήσει» χρέη παλαιών ετών, αλλά με συνετή διαχείριση κατόρθωσε να επιβιώσει. «Εάν γίνουν οι περικοπές του 70%, θα πάρουμε 430.000. Τα πάγια έξοδα (μισθοδοσία, ενοίκια, ΙΚΑ κ.λπ.) είναι 500.000. Τι θα κάνουμε; Εξαιτίας των παλαιών χρεών δεν δώσαμε χρήματα στα σωματεία. Έχω υπολογίσει ότι, με πολλή οικονομία, για να μπορέσουμε να κάνουμε αθλητισμό χρειαζόμαστε 1.000.000», επισημαίνει ο πρόεδρος, Κώστας Θάνος.
Πηγή: news.kathimerini.gr

Ο Ν.Ο.Μαυροχωρίου κόβει την πίτα του στις 27 Ιανουαρίου.

Posted: 20 Jan 2013 05:37 AM PST

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου κόβει την Βασιλόπιτα του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του στο Μαυροχώρι.

Η απαξίωση των Ελλήνων πρωταθλητών

Posted: 20 Jan 2013 02:20 AM PST

Μηνάς Τσαμόπουλος 
Στην αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν τα τείχη για τους Ολυμπιονίκες. Στη σύγχρονη εποχή σε όλα τα κράτη οι αθλητές με ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις τιμώνται από τη χώρα τους για όσα προσέφεραν σε αυτή μέσω των επιτυχιών τους. Κάποιοι παίρνουν τίτλους τιμής.

Πριν από λίγες ημέρες, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να αποκαταστήσει οικονομικά τους ποδοσφαιριστές που οδήγησαν τη Σελεσάο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, του 1962 και του 1970.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού της Βραζιλίας, θα δοθεί στους 54 ποδοσφαιριστές ή στους συγγενείς όσων έχουν αποβιώσει μπόνους 100.000 ρεάλ (περίπου 37.640 ευρώ) και μηνιαία σύνταξη 3.916 ρεάλ, (περίπου 1.475 ευρώ).

Στην Ελλάδα οι επιτυχίες δεν είναι δα και τόσες πολλές. Η εκάστοτε κυβέρνηση μέχρι πριν από λίγα χρόνια διόριζε στα Σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό όσους διακρίνονταν σε μεγάλους αγώνες. Τιμής ένεκεν τους εξασφάλιζε έναν μισθό που για τους περισσότερους ευεργετηθέντες είναι πλέον ζωτικής σημασίας, αφού στα περισσότερα αθλήματα, πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τα χρήματα δεν ήταν πολλά. Τα προνόμια αυτά έχουν καταργηθεί.
Στη συνέχεια, το 2010, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης πέρασε νόμο με τον οποίο στην ουσία έφερνε τους έφεδρους εξ απονομής να δουλέψουν ως μόνιμοι στρατιωτικοί. Τους πέταξαν όλους τους πρωταθλητές μέσα σε διάφορες μονάδες μαζί με στελέχη εκπαιδευμένα και τους ζήτησαν να χτυπάνε κάρτα. Στην ουσία κατάργησαν το προνόμιο που τους έδωσε η πατρίδα. Και μη νομίζετε ότι έχουνε ειδικό μισθολόγιο. Περίπου 800 ευρώ τον μήνα παίρνουν με βαθμό αξιωματικού, όπως όλοι. 

Αναγκάζονται, λοιπόν, πρωταθλητές μας που αγωνίζονται ακόμη και σήμερα, να παίρνουν κανονική άδεια για να πάνε να παίξουν στο εξωτερικό όταν τους θέλει η εθνική ομάδα ή για να κάνουν προπόνηση με αυτή! Παίρνουν άδεια από το κράτος όχι για να πάνε διακοπές αλλά για να το εκπροσωπήσουν στον εξωτερικό.

Υπάρχει ποδοσφαιριστής που σήκωσε το Euro 2004 στην Πορτογαλία και ήταν μαζί με τους συμπαίκτες του ο λόγος που όλη η Ελλάδα ξεχύθηκε στους δρόμους γεμάτη υπερηφάνεια να πανηγυρίσει για τη «βαριά… του τσολιά» και για μια ανεπανάληπτη επιτυχία και ο οποίος σήμερα κάνει τον οδηγό σε όχημα της Πυροσβεστικής και έχει βαρεθεί να απαντάει σε όλους όσοι έκπληκτοι μόλις τον βλέπουν τον ρωτάνε τι… κάνει εκεί.

Υπάρχει χρυσός Ολυμπιονίκης με σπασμένο πόδι που τον πήραν τηλέφωνο από την υπηρεσία να πάει για τη βάρδιά του!

Υπάρχει γυναίκα Ολυμπιονίκης που την έβαλαν στο τηλεφωνικό κέντρο Σώματος Ασφαλείας.
Οι ίδιοι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δεν παραπονιόνται γιατί πάνε στην υπηρεσία αλλά γιατί τους βάζουν να κάνουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Αντί το κράτος να κοιτάξει πώς θα εκμεταλλευτεί τη γνώση τους στον αθλητισμό, αυτή την τεχνογνωσία που απέκτησαν με ιδρώτα, δεκάδες τραυματισμούς και απογοητεύσεις, τους εγκλώβισε.
Οταν έχεις αθλητές-πρότυπα, που ως πατρίδα τους τίμησες γιατί σε τίμησαν έχοντας θυσιάσει την προσωπική τους ζωή για να πετύχουν και όλοι μας να ακούμε με συγκίνηση τον εθνικό ύμνο σε μεγάλες διοργανώσεις, αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους γκρεμίζεις σε μια λογική ισοπέδωσης.
Η τιμή που τους έγινε δεν ήταν σε βάρος άλλων. Δεν πήραν την θέση κάποιου. Ηταν αυτό ακριβώς που λένε και οι λέξεις: τιμής ένεκεν.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι κάποιοι τεχνηέντως στρέφουν σε βάρος αυτών των παιδιών τους συναδέλφους τους με τους οποίους υπηρετούν μαζί, αφού τους παρουσιάζουν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν κηφήνες. Τους κάνουν δακτυλοδεικτούμενους στην υπηρεσία, με τη στάμπα του λουφαδόρου. Την προσφορά τους στην πατρίδα τη διαγράφουν μονοκονδυλιά. 

Ευτυχώς που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αξιωματικοί και υπηρεσιακά στελέχη με ανοιχτό μυαλό, που σέβονται τον ιδρώτα αυτών των παιδιών και μπράβο τους. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν πέφτουν πάνω σε… περίεργους που «την έχουν δει» πλανητάρχες. 

Από την άλλη, υπάρχει, για παράδειγμα, άνθρωπος του αθλητισμού με πτυχίο Γυμναστικής Ακαδημίας που εργάζεται part time ως ομοσπονδιακός προπονητής σε ομαδικό άθλημα, έχει κάνει ρεκόρ συλλογής μεταλλίων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σηκώνοντας πολύ ψηλά την Ελλάδα, κι όμως δεν μπορούν να τον διορίσουν ούτε ως ωρομίσθιο σε ένα από τα σχολεία με θέσεις κενές από δασκάλους. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να πετύχει για να μπορεί να διδάξει τα παιδιά γυμναστική; Να πάρει το διαπλανητικό πρωτάθλημα; 
Οχι στην απαξίωση των παγκόσμιων και Ευρωπαίων πρωταθλητών μας. Η Πολιτεία, αντί να τους εγκλωβίζει και να τους αχρηστεύει σε ένα γραφείο χωρίς αντικείμενο, κάνοντάς τους στην ουσία καψόνι και πετώντας τους βορά στην κοινή γνώμη σαν «παράσιτα», μόνο και μόνο για το θεαθήναι, ας βρει τρόπο να τους αξιοποιήσει ουσιαστικά, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές όπου δεν περισσεύει κανείς. 

ΥΓ.: Εδώ θα μου πείτε, φωτεινά μυαλά, παιδιά που ξεχωρίζουν, επιστήμονες με βαθιές γνώσεις, αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό γιατί εδώ όχι μόνο δεν τους δίνει κανείς σημασία αλλά τους απαξιώνουν κιόλας. 
Δυστυχώς όλα αυτά είναι αριθμητές σε κοινό παρονομαστή.