Greek Rowers

Greek Rowers


«Γροθιά» η κωπηλασία... μαχαίρι το κράτος...

Posted: 17 Jan 2013 04:35 AM PST


Το πρώτο κοινόβιο της νέας χρονιάς πραγματοποιείται για την Εθνική ομάδα κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και το sportshero.gr, θέλησε να σας μεταφέρει εικόνες και απόψεις από τους πρωταγωνιστές και την νέα τους προσπάθεια.
Η Ελληνική κωπηλασία, βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου και το 2012 έζησε μία ακόμη εξαιρετικά πετυχημένη σεζόν με την κατάκτηση Ολυμπιακού, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών μεταλλίων.
Με παρόμοιους στόχους ξεκίνησε να προετοιμάζεται και φέτος η αφρόκρεμα του αγωνίσματος. Μιλήσαμε με τον Εθνικό προπονητή και το προπονητικό επιτελείο, καθώς και με αθλητές της Εθνικής και θα σας μεταδώσουμε τις συνεντεύξεις τους τις επόμενες ημέρες.
Προς το παρόν θα τονίσουμε κάποια γεγονότα που προέκυψαν από το ρεπορτάζ μας και μας έκαναν πραγματικά εντύπωση. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε παρόμοιες ιστορίες.
Ξεκινάμε από το ένα και μοναδικό ευχάριστο που μάθαμε:
Το Κράτος μετά από σημαντικές προσπάθειες και παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη εκταμίευσε και κατέβαλε στους Έλληνες πρωταθλητές τα πριμ για τις επιτυχίες τους το 2009 και το 2010, δίνοντας τους έτσι μία σημαντική οικονομική ανάσα.
Τα υπόλοιπα είναι δυστυχώς δυσάρεστα:
Οι περισσότεροι από τους αθλητές που μας χάρισαν μαγικές στιγμές το 2012, αποχώρησαν από την Εθνική ομάδα. Αιτία η αβεβαιότητα για το μέλλον τους, καθώς χάθηκαν εδώ και χρόνια τα προνόμια, που τους οδηγούσαν είτε στα σώματα ασφαλείας, είτε στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο κ. Ιωαννίδης έχει δηλώσει ότι αυτά θα επανέλθουν έστω και με πιό δύσκολους όρους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Η κατάκτηση των Παγκόσμιων και Ολυμπιακών μεταλλίων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει συνεχώς αθλητές.
Το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, το «σπίτι» της Ελληνικής κωπηλασίας, ΔΕΝ φιλοξενεί παρά μόνο για προπόνηση τα μέλη της Εθνικής ομάδας. Το κόστος για την παραμονή τους εκεί αγγίζει τα 50 ευρώ ανά ημέρα ανά άτομο, την στιγμή που ξενοδοχεία της περιοχής του Μαραθώνα προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές και η ΕΚΟΦΝΣ αναγκάζεται να ψάχνει συνεχώς για καλύτερες λύσεις. Αλήθεια, είναι δυνατόν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να κοστίζουν πιό ακριβά σε μία Ομοσπονδία από τις εμπορικές επιχειρήσεις; Που είναι η βούληση του Κράτους, όταν μειώνει συνεχώς τις επιχορηγήσεις και αυξάνει την ίδια ώρα τα έξοδα διαβίωσης στους κορυφαίους αθλητές μας;
Οι λέμβοι που χρησιμοποιεί η Εθνική ομάδα για να αγωνίζεται και να φέρνει Χρυσά μετάλλια στη χώρα μας είναι αγορασμένες από την ΕΚΟΦΝΣ και όχι από το Κράτος. Έχει λεφτά η Ομοσπονδία για να αγοράσει σκάφη; Καλώς. Δεν έχει; (και από που να έχει όταν δεν παίρνει από το κράτος την στιγμή που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παραμένει κρατικοδίαιτος;) Τότε ας πάνε στους αγώνες μόνο με τα κουπιά...
Οι Έλληνες αθλητές αισθάνονται Έλληνες μόνο αφού γυρίσουν με μετάλλια κρεμασμένα στο στήθος τους. Και αυτό μόνο για όση ώρα αναβοσβήνουν τα φλας και στις φωτογραφίες εμφανίζονται και οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου. Σε περίοδο προετοιμασίας, όχι μόνο οι κωπηλάτες, το σύνολο των Ελλήνων πρωταθλητών αντιμετωπίζεται πλέον ως ... παιδιά αλλουνού! Ειδικά όταν γυρίζουν με θέσεις από την 4η και κάτω, τότε κανείς δεν θέλει να τους ξέρει. Κανείς εκτός από τους γονείς τους, τους προπονητές τους και τους φίλους τους, που ζουν κάθε μέρα τον κόπο και την αγωνία τους.
Ο Αθλητής την στήριξη την χρειάζεται όταν προπονείται, όταν προετοιμάζεται. Τότε φεύγει περήφανος που είναι Έλληνας για τον αγώνα του. Τότε έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η προσπάθειά του για την ψυχολογία του. Γιατί ξέρει ότι η Πατρίδα του, το Κράτος του τον στηρίζει. Όταν γυρίζει πίσω με μετάλλιο ή χωρίς θέλει να ξέρει ότι η Πατρίδα συνεχίζει να νοιάζεται για αυτόν. Και μόνο τότε βρίσκει την δύναμη να ξαναγυρίσει και το επόμενο πρωΐ στο γυμναστήριο για άλλες 8 ώρες προπόνησης!
Το ευτύχημα είναι ότι Ομοσπονδία, Προπονητές και Αθλητές, είναι μιά γροθιά στην Κωπηλασία. Το δυστύχημα ότι το μαχαίρι πάνω στο οποίο χτυπούν αυτή την γροθιά είναι Ελληνικό. Είναι το Κράτος μας...
Πηγή: www.sportshero.gr

Περιφερειάρχης - Δήμαρχος προς Γ. Ιωαννίδη: Κάντε κάτι για να μην αφήσουν το «κουπί» οι Τσίλης και Τζιάλλας

Posted: 17 Jan 2013 03:49 AM PST

Ζητούν αποκατάσταση των Γιαννιωτών Ολυμπιονικών

• Δύο κορυφαίους αθλητές τους που τόσες μεγάλες επιτυχίες έφεραν στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, θα στερηθούν τα Γιάννινα, αν οι τέταρτοι Ολυμπιονίκες της Κωπηλασίας Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης επιμείνουν στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από τους υγρούς στίβους όπου δοξάστηκαν προς αναζήτηση δουλειάς!
Μετά την πανελλαδική –αρνητική- δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ήρθε η σειρά της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών να παρέμβουν προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, προκειμένου η Ελλάδα να μην στερηθεί δύο αθλητές που έχουν ακόμα να προσφέρουν πολλά.
Έτσι, όπως έγινε χθες γνωστό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με κοινή επιστολή τους προς τον Γ. Ιωαννίδη, ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσληψης των δύο Πρωταθλητών στο δημόσιο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις προπονήσεις τους, με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Μπορούν να προσφέρουν
• Αναφερόμενοι ειδικότερα στους Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες τονίζουν ότι «το 2011 και 2012 ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Τσίλης έχουν καταγράψει διεθνείς επιτυχίες. Πέρα από την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχουν κατακτήσει ασημένια μετάλλια σε όλα τα παγκόσμια κύπελλα Κωπηλασίας όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σλοβενία». Και οι δύο θα μπορούσαν να είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η πίεση όμως για την επαγγελματική αποκατάσταση τους αναγκάζει να διακόψουν την αθλητική τους δραστηριότητα».
Οι κ.κ. Καχριμάνης και Φίλιος απευθυνόμενοι στον Υφυπουργό Αθλητισμού σημειώνουν πως «είναι επιβεβλημένη η παρέμβασή σας για να τύχουν ορισμένων προνομίων, όπως θα ήταν ο διορισμός τους στο δημόσιο, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους. Θεωρούμε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να μην τους απογοητεύσει».

Οι Χιώτες υπερηφανεύονται για τον Όμιλο Ερετών

Posted: 17 Jan 2013 03:26 AM PST

ΟΜΙΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΤΩΝ: Το πρώτο ελληνικό αθλητικό σωματείο χιακής έμπνευσης

Ο Όμιλος των Ερετών ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα το 1885, έχει αντικείμενο την κωπηλασία και εμπνευστή τον Ελληνογάλλο, χιακής καταγωγής, ιατρό και δήμαρχο της πόλης του Πειραιά Παύλο Δαμαλά.

Ανάμεσα στα ονόματα των 51 ιδρυτικών μελών του Ομίλου των Ερετών συναντά κανείς αρκετά χιώτικα ονόματα, πολλά επίλεκτα μέλη της παλαιάς πειραϊκής κοινωνίας, αλλά και τον αντίπαλο του Δαμαλά, επίσης Χιώτη, Δημοσθένη Ομηρίδη-Σκυλίτση, από τον οποίο και έχασε τη δημαρχία του Πειραιά το 1907.

Ο Παύλος Δαμαλάς είχε νυμφευθεί τη θυγατέρα του Λουκά Ράλλη, δημάρχου Ερμούπολης και Πειραιά και ήταν πατέρας του Ιακώβου Δαμαλά, ηθοποιού και συζύγου της Σάρας Μπερνάρ.

Ο Όμιλος των Ερετών
Η σκέψη του Παύλου Δαμαλά και των συνιδρυτών του για την ίδρυση στην Ελλάδα του πρώτου αθλητικού σωματείου, χρειάσθηκε μακρές συζητήσεις και ενέργειες για να πραγματοποιηθεί. Γι' αυτό μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η απόφαση για την ίδρυση του πρώτου αθλητικού σωματείου οριστικοποιήθηκε το 1884. Μήνες θα χρειάστηκαν για την σύγκλιση ιδρυτικής συνέλευσης, ψήφιση καταστατικού, καθαρογραφή και υποβολή πρακτικών στις αρχές, αίτηση για έγκριση, διαβίβαση από τις διάφορες αρχές μέχρι τον Υπουργό των Εσωτερικών και από εκεί στα Ανάκτορα.

Επειδή η έγκριση του καταστατικού έγινε με Βασιλικό Διάταγμα στις 15 Ιουνίου 1885, πρέπει η ιδρυτική συνέλευση να προηγήθηκε την ίδια ή την προηγούμενη χρονιά με ιδρυτές γνωστούς Πειραιώτες .

Εκτός από αυτούς συμμετείχαν στον Όμιλο, ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης και ο αρχιστράτηγος της Μ. Ασίας Γ. Χατζηανέστης.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του Ομίλου Ερετών (αρχικά Ομίλου Ερετών Φαλήρου) έγιναν στην τότε γωνία του Φαληρικού Όρμου, κάτω από την Καστέλα, στα όρια του Φαλήρου με τον Πειραιά.

Το 1888 αποφασίστηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων από το κέντρο του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι.

Μέχρι σήμερα η προσφορά του Ομίλου Ερετών συνεχίζεται αδιάλειπτα προς την ελληνική Κωπηλασία με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
Πηγή: www.politischios.gr

Μαρία Καραΐσκου : Πρωταθλήτρια και Πολυνίκης Κωπηλασίας

Posted: 17 Jan 2013 03:13 AM PSTΗ Μαρία Καραΐσκου ασχολείται με την κωπηλασία την οποία ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Εντάχθηκε στην αγωνιστική ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, προπονείται συστηματικά, και τα τελευταία 3 χρόνια, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό:
 Πρωταθλήτρια Κύπρου: Κατέκτησε 13 χρυσά και ένα ασημένιο στα Κυπριακά πρωταθλήματα αναδεικνύοντας την ως την κορυφαία και με διαφορά την πολυνίκη αθλήτρια κωπηλασίας όλων των κατηγοριών για 3 συνεχή χρόνια.
 Χρυσή Πανελληνιονίκης: Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης στην Κεφαλονιά στο διπλό σκιφ κατετάγη πρώτη, εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο.
 Παγκύπριο Ρεκόρ: 3 συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Κύπρου, είναι κάτοχος του Παγκύπριου Ρεκόρ και η μόνη αθλήτρια που το έχει βελτιώσει 3 συνεχόμενες φορές.
 Εθνική Ομάδα: Από την σύσταση της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας έχει επιλεγεί ως μέλος και είναι η μικρότερη αθλήτρια της Εθνικής Κύπρου.
 Διεθνείς Αγώνες: Έλαβε μέρος με την Εθνική Κύπρου ή και με τον Όμιλο της σε αρκετούς διεθνείς αγώνες κορασίδων, νεανίδων ακόμα και γυναικών με σημαντικές διακρίσεις, μερικές ήταν πρωτόγνωρες για την Κυπριακή Κωπηλασία: 1η θέση κορασίδων, 2η νεανίδων, 5η γυναικών στη Γάνδη (η μικρότερη αθλήτρια) , 1η θέση παγκορασίδων στο Αργοστόλι, 4η θέση γυναικών στο Λούξορ (η μικρότερη αθλήτρια των αγώνων από 18 χώρες), 8η θέση νεανίδων στο Μπρνο (η νεαρότερη αθλήτρια).
 Δευτεραθλήτρια Ευρώπης: Στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας που έγινε στο Νόττινχαμ με συμμετοχή 26 χωρών και 1200 αθλητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέλαβε τη 2η θέση με Νέο Παγκύπριο Ρεκόρ και χρόνο 7.31.6 κατατάσσοντας την πλέον δεύτερη στην Ευρώπη! Προσέχθηκε ιδιαίτερα από τους διοργανωτές και δέχθηκε δεκάδες συγχαρητήρια ενώ ήταν από τις ελάχιστες αθλήτριες που επιλέγηκαν και για προσωπική συνέντευξη στο press room της διοργάνωσης με τον προπονητή της. Η θέση αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο κλειστής κωπηλασίας και μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της Κυπριακής Κωπηλασίας.
 Βραβεύτηκε από την ΚΟΕ ως η καλύτερη νεάνιδα κωπηλάτρια της χρονιάς.
Η Μαρία εκτός από την κωπηλασία έχει ασχοληθεί περιστασιακά και διαπρέψει και σε άλλα αθλήματα κατακτώντας μάλιστα και μετάλλια όλων των χρωμάτων: Καγιάκ, Καλαθόσφαιρα, Τριπλούν, Ανώμαλο, Σφαιροβολία, Σκυταλοδρομία κ.ά. Βραβεύτηκε από αρκετούς φορείς για τις σημαντικές διακρίσεις της. Φοιτά Σήμερα είναι στην Β' τάξη στο Λανίτειο Β' Αθλητικό Λύκειο. Λαμβάνει μέρος σε αρκετές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, μαζί με τον ΝΟΛ αλλά και τον σύλλογο ερασιτεχνών δρομέων Περικλή Δημητρίου, στον οποίο είναι ενεργό μέλος.
Οι ψηλές επιδόσεις της Μαρίας δεν επήλθαν τυχαία αφού εκτός από ταλέντο απαιτείται θέληση με σκληρή και προγραμματισμένη προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του προπονητή της Αριστοτέλη Ιωάννου. Παρά τις κατά καιρούς αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις προσβλέπει σε συνεχή πρόοδο και βελτίωση.
Πρωταθλήτρια Κύπρου, Χρυσή Πανελληνιονίκης και Δευτεραθλήτρια Ευρώπης η νεαρή Μαρία Καραΐσκου δηλώνει ότι αυτή η ενασχόληση της αρέσει πάρα πολύ και καλεί τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Συνάντηση Πολύμερου - Γιαννιού για την Ανάπτυξη

Posted: 17 Jan 2013 03:05 AM PST

Συνάντηση με την υπεύθυνη προπονήτρια του προγράμματος Ανάπτυξης Δήμητρα Γιαννιού θα έχει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ο νέος έφορος Ανάπτυξης της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και τρις Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνεται η εφαρμογή του σχεδιασμού δράσης της νέας χρονιάς που έχει κατατεθεί και εγκριθεί από το ΔΣ σε μια από τις τελευταίες του συνεδριάσεις.

Κύριο μέλημα για την ομάδα Ανάπτυξης της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, πλην της αξιολόγησης με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις των ταλέντων, είναι η προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων νέων αθλητών στην κωπηλασία μέσα από τις επισκέψεις και ενημερώσεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της μεθοδικής δουλειάς των τελευταίων χρόνων απέδωσε καρπούς το 2012 με το ρεκόρ εγγραφής νέων αθλητών στα σωματεία που έφτασε τους 514 σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: www.kopilasia.gr