Greek Rowers

Greek Rowers


Τσίλης - Τζιάλλας: «Η Πολιτεία μάς… πήρε τα κουπιά»

Posted: 15 Jan 2013 05:23 AM PST

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΙΚΕΛΑ
«Είμαστε στενοχωρημένοι που δεν καταφέραμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο, αλλά εδώ είμαστε να το διεκδικήσουμε στην επόμενη Ολυμπιάδα». Αυτά ήταν τα λόγια του Γιάννη Τσίλη, τέταρτου ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Λονδίνου πριν από λίγους μήνες, όταν η επίσημη πολιτεία και πλήθος κόσμου τον υποδέχονταν μαζί με τον συναθλητή του Γιώργο Τζιάλλα στα Ιωάννινα.

Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες στην τετράκωπο το περασμένο καλοκαίρι έκαναν υπερήφανους όλους τους Ελληνες, αφού τους είχαν καθηλώσει στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν τον συγκλονιστικό αγώνα τους στον τελικό. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, και η πολιτεία τους «αγκάλιασε» ακόμη μία φορά. Η αγκαλιά αυτή όμως διήρκεσε όσο μια χειραψία και μια φωτογραφία, που συνήθως ακολουθεί.

Σήμερα οι Γιαννιώτες κωπηλάτες βλέπουν το όνειρό τους για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 να απομακρύνεται. Η αιτία δεν είναι οι αγωνιστικές επιδόσεις -άλλωστε και οι δύο μέχρι πρότινος παρέμεναν σε κορυφαίο επίπεδο- αλλά η οικονομική κρίση και η έλλειψη μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας για τους Ελληνες αθλητές που διακρίνονται. Πλέον και οι δύο σκέφτονται να εγκαταλείψουν την κωπηλασία και τον πρωταθλητισμό, αφού η ανάγκη της επαγγελματικής αποκατάστασης προβάλλει επιτακτική.

«Τραβάμε κουπί όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ελληνες αντιμετωπίζουμε και εμείς οι αθλητές. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα, στην οικονομική κρίση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας» λέει μιλώντας στις «6μέρες» ο Γιάννης Τσίλης.
Ο 26χρονος κωπηλάτης εξηγεί πως το καθεστώς που πλέον ισχύει για όλους τους Ελληνες αθλητές που διακρίνονται σε μεγάλες διοργανώσεις έχει αλλάξει και τα προνόμια που διασφάλιζε η ελληνική πολιτεία κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταργηθεί. Μάλιστα, στον Γιάννη Τσίλη, λόγω των διακρίσεων που πέτυχε, είχαν έρθει και τα χαρτιά του για διορισμό στην ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο ωστόσο αρνήθηκε προκειμένου να προπονηθεί σκληρά και να δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τιμώντας τα ελληνικά χρώματα.

« Έπρεπε να εγγραφώ στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί υποχρεωτικά παρακολουθώ καθημερινά τα εργαστήρια, οπότε δεν υπάρχει πλέον καθόλου περιθώριο για προπόνηση» σημειώνει. «Δεν το ήθελα αλλά δεν υπάρχει προοπτική και έπρεπε να κοιτάξω τι θα κάνω μετά από μία ή δύο Ολυμπιάδες. Έπρεπε λοιπόν να σπουδάσω», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Όταν είσαι στην ηλικία των 26 ετών, πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις στο μέλλον» τονίζει μιλώντας στις «6μέρες» και ο έτερος τέταρτος ολυμπιονίκης του Λονδίνου Γιώργος Τζιάλλας, που έχει επιστρέψει στα Ιωάννινα και είναι άνεργος. Όπως λέει, το 2008 κατέθεσε τα χαρτιά του για διορισμό στο Δημόσιο αλλά δυστυχώς έναν χρόνο αργότερα οι προσλήψεις πάγωσαν. «Έχουμε μια σειρά μεταλλίων και διακρίσεων που μας ακολουθούν και αν ήμασταν στο εξωτερικό θα μας αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Ήμασταν τέταρτοι στο Λονδίνο, μπορούσαμε να πάρουμε το μετάλλιο στο Ρίο» σημειώνει εκφράζοντας το παράπονό του.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι δύο αθλητές δηλώνουν πως ακόμη δεν έχουν πει το οριστικό «αντίο» στην κωπηλασία. «Αρκεί να αλλάξει κάτι, να υπάρξει κάποια ρύθμιση. Πριν από μια ολυμπιάδα οι αθλητές είχαν όντως πάρει πολλά, αλλά σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τίποτα και το μέλλον τους είναι στον αέρα» λέει ο Γ. Τσίλης. «Συνεχίζω να αθλούμαι αλλά όχι σε επίπεδο πρωταθλητισμού, απλώς για να κρατιέμαι σε φόρμα. Μακάρι κάτι να αλλάξει» προσθέτει ο Γ. Τζιάλλας.
Η απόφαση των δύο κωπηλατών έγινε γνωστή πρώτη φορά στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία τον περασμένο Οκτώβριο. Πριν από δύο εβδομάδες το θέμα επανήλθε, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι. Μάλιστα, η απάντηση που πήραν από την Ομοσπονδία ήταν «δεν είναι στο χέρι μας» ενώ η απόφασή τους χαρακτηρίστηκε δικαιολογημένη. Ενήμερος είναι και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας θα αφιέρωναν άλλα τέσσερα χρόνια σε σκληρές προπονήσεις για να είναι παρόντες στην Ολυμπιάδα του 2016, ώστε η υπόσχεση για ένα μετάλλιο που έδωσαν επιστρέφοντας από το Λονδίνο να γίνει πραγματικότητα. Η ζωή όμως και η τρόικα είχαν άλλα σχέδια.

Πηγή: www.6meres.gr