Greek Rowers

Greek Rowers


Απονομή Βραβείου «Άγγελος Λαβράνος» από την Ένωση Παλαιών/Ενηλίκων Προσκόπων Κέρκυρας στον Αλέξανδρο Δαφνή

Posted: 14 Jan 2013 09:55 AM PST


Υποβλήθηκε από ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΤΑΓΙΑΣ την Κυρ, 13/01/2013 - 19:01.Όταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, το Δ.Σ. της Ένωσης Παλαιών/Ενηλίκων Προσκόπων Κέρκυρας αποφάσιζε τη θέσπιση του Βραβείου «Άγγελος Λαβράνος» και την απονομή του σε εξέχουσες προσωπικότητες της κερκυραϊκής προσκοπικής κοινότητας με πρώτο παραλήπτη τον Ανιχνευτή του 8ου Σ Ν/Π Κέρκυρας και παγκόσμιο πρωταθλητή της κωπηλασίας Αλέξανδρο Δαφνή (Δελφίνι) κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη βαρύτητα και την σπουδαιότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Σταχυολογώντας εκ των υστέρων τις προσλαμβάνουσες κατά την διαδρομή μέχρι και την απονομή, διαφάνηκε περίτρανα η διαχρονική σημαντικότητα που αποπνέει η μορφή και το έργο του πρωτεργάτη του κερκυραϊκού προσκοπισμού Άγγελου Λαβράνου και αφετέρου το μέγεθος της μοναδικής επιτυχίας ενός προσκόπου μας που καθημερινά αντικρίζαμε στο προσκοπείο. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 12.01.2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων (υπόστεγο) με την ευκαιρία της κοπής της πίτας της Π.Ε. Κέρκυρας παρουσία επισήμων, φιλοπροσκόπων και πλήθους ενηλίκων στελεχών.

O Αλέξανδρος Δαφνής, γέννημα θρέμμα του 8ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κέρκυρας, γεννήθηκε στην Κέρκυρα την 1 Μαρτίου 1994, 2 χρόνια μετά την επανίδρυση του Συστήματός του. Ο Αλέξανδρος αποτελεί μέλος της προσκοπικής Κίνησης τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς το 2003 ήρθε στην 8η Αγέλη, σχεδόν ένα χρόνο μετά ανέβηκε στην 8η ομάδα και έδωσε την προσκοπική του Υπόσχεση στις 9 Οκτωβρίου 2004. Το 2009 έγινε Ανιχνευτής και όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε αναμένει σύντομα την έκδοση εντολής Υπαρχηγού Αγέλης για να ασχοληθεί με το λυκοπουλισμό, που τόσο αγαπούσε ο «Γερολύκος» Άγγελος Λαβράνος. Πριν κάποια χρόνια, ενδεχόμενα σε κάποια δράση με το Μαΐστρο, τη βάρκα του Συστήματός του, ίσως διαπίστωσε ότι η κωπηλασία του ταίριαζε ως άθλημα. Σήμερα, στα 18 του είναι καταξιωμένος πολυνίκης πρωταθλητής καθώς έχει προλάβει να κατακτήσει 10 μετάλλια, εκ των οποίων τα 3 χρυσά, σε πανελλήνια πρωταθλήματα με το σύλλογό του το Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Κέρκυρας και ακόμα 6 βαλκανικά μετάλλια, εκ των οποίων 4 χρυσά, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο, τιμώντας τα εθνικά μας χρώματα. Ως αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2011, ο Αλέξανδρος συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο Ήτον της Μεγάλης Βρετανίας έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής και τη μεγαλύτερη της κερκυραϊκής κωπηλασίας κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ εφήβων.

Η Ένωση Παλαιών/Ενηλίκων Προσκόπων Κέρκυρας συνεκτιμώντας το σεμνό χαρακτήρα του, τη συνέπειά του στο Προσκοπισμό και τις εξέχουσες επιδόσεις του στον Αθλητισμό τον τίμησε απονέμοντάς του ένα τιμητικό βραβείο που αφορά λίγους και ξεχωριστούς. Αυτούς που με βάση τις προσκοπικές αρχές μας, όλοι εμείς οι Παλαιοί/Ενήλικες πρόσκοποι θεωρούμε πρότυπα για τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η κερκυραϊκή κοινωνία.

Ο Περιφερειακός μας για πολλά χρόνια και έως το 1961, Άγγελος Λαβράνος, ήταν καλλιεργημένος, φιλόπατρις και απολάμβανε την αναγνώριση ολόκληρης της κερκυραϊκής κοινωνίας, μιας αναγνώρισης, που όπως φαίνεται συνεχίζεται με τη μεγάλη υστεροφημία του σχεδόν 40 χρόνια μετά την επιστροφή του στο Δημιουργό. Η μπρούτζινη κεφαλή σε προφίλ του Άγγελλου Λαβράνου που φορά την προσκοπική του στολή και που φέρεται στη πρόσθια πλευρά του βραβείου, φιλοτεχνήθηκε και μας προσφέρθηκε ευγενικά από τη γλύπτρια Μαργκώ Ρουλώ-Γκαλέ, η οποία έχει συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια του αειμνήστου Τοπικού Εφόρου και Προέδρου του Τοπικού Προσκοπικού Συμβουλίου Κέρκυρας Δημητρίου Κόντη και, κατασκευάστηκε αφιλοκερδώς από έναν παλαιό πρόσκοπο, που θέλησε να διατηρήσει τη ανωνυμία του. Ο Λαβράνος έγραψε πολλά κείμενα μεταξύ αυτών μια προσκοπική προσευχή, με την οποία έκλεινε όλες τις δράσεις που πραγματοποιούσε – είναι η προσευχή που βρίσκεται χαραγμένη στο πίσω μέρος του βραβείου.

Ο «αληθινός πρόσκοπος», όπως τον ανέφερε ο Αντώνιος Μπενάκης, ήταν ένας από τους δύο κερκυραίους πρόσκοπους, που απονεμήθηκε η ανώτερη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για την υπέρτατη αξία τους, ο «Αργυρός Φοίνικας». Την απονομή του βραβείου έκανε αυτός ο άλλος πρόσκοπος, ο Γιώργος Καγκουρίδης, ώστε ολάκερη η σύγχρονη προσκοπική αξιοσύνη να συναντηθεί στο πρόσωπο του Άγγελου Λαβράνου με τον πιο άριστο τρόπο.

Αλέξανδρε συγχαρητήρια! Οι Παλαιοί/Ενήλικες αδελφοί σου, σου εύχονται να είσαι πάντα τόσο πετυχημένος στη ζωή σου. Για μας θα κρατήσουμε την αναφορά του Προέδρου του συλλόγου σου (Ν.Α.Ο.Κ) και επίσης πρωταθλητή κ. Τηλέμαχου Γαβαλά ότι «…τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν ήσουν πρόσκοπος».

Κύκνος

ΥΓ1. Το Δ.Σ. της Ένωσης Παλαιών/Ενηλίκων Προσκόπων Κέρκυρας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνεισέφεραν στη δημιουργία και κατασκευή του βραβείου την γλύπτρια κ. Margot Roulleau – Gallais, τον παλαιό πρόσκοπο Ν.Μ., το γραφίστα κ. Δημήτρη Βλάχο (Εταιρεία Printshop) και τον χαράκτη κ. Νίκο Βλαχονικολό (Εταιρεία Epathlon).

ΥΓ2. Δείτε το μοναδικό αφιερωματικό βίντεο στον Αλέξανδρο Δαφνή ακολουθώντας τους σύνδεσμους http://www.youtube.com/watch?v=QR7YxsYphXw&feature... ή http://www.facebook.com/photo.php?v=475134752524092


Αλέξανδρος Δαφνής
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Αλέξανδρος Δαφνής, Άγγελος Λαβράνος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
Το Βραβείο "Άγγελος Λαβράνος"Πηγή: www.sep.org.gr 
Το είδαμε στο kopilasia.blogspot.gr

Το Παγκόσμιο παράκτιας κωπηλασίας του 2014 διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

Posted: 14 Jan 2013 09:37 AM PSTΤο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας του 2014 για τη Θεσσαλονίκη, διεκδικούν από κοινού η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου βρέθηκε στην πόλη της Μακεδονίας αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA) αποτελούμενη από την Γκουίν Μπάτεν, προέδρου της Επιτροπής της FISA "Κωπηλασία για όλους" και Κολίν Ορσμποντ, υπεύθυνης διαχείρισης αγώνων της FISA, η οποία συναντήθηκε με μέλη της ΕΚΟΦΝΣ αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την ελληνική υποψηφιότητα.

Την ΕΚΟΦΝΣ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιάννης Καρράς, ο έφορος υλικού, που κατέχει και την αντίστοιχη θέση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, Θανάσης Μητρούσης, καθώς και η προϊσταμένη των διοικητικών υπηρεσιών της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Λία Τρίκα.

Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης στις συναντήσεις παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Νεότητας-Αθλητισμούς -Εθελοντισμού, Μαρία Πασχαλίδου και Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Κατά το διήμερο των συναντήσεων έγινε επιθεώρηση του προτεινόμενου στίβου και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες και δόθηκαν οδηγίες για τον καταρτισμό του τελικού φακέλλου που θα πρέπει να σταλεί στην παγκόσμια ομοσπονδία ως τις 31 Ιανουαρίου.

Η τελική απόφαση για την πόλη που θα αναλάβει την διοργάνωση (προς το παρόν υπάρχει ακόμη μια υποψηφιότητα άγνωστων λοιπών στοιχείων) θα παρθεί και θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια του Έκτακτου Παγκοσμίου Συνεδρίου της FISA που θα γίνει 14-15 Φεβρουαρίου στην Κοπεγχάγη. Αν τελικά επιλεχθεί η ελληνική υποψηφιότητα οι αγώνες θα γίνουν αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν ένα τριήμερο.

Καρράς : «Εμείς οι βασικοί διεκδικητές»

Στα συμπεράσματα των συναντήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς "Υπάρχει ικανοποίηση από όλες τις πλευρές για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχαμε . Όλα δείχνουν ότι στην Κοπεγχάγη θα είμαστε οι βασικοί διεκδικητές της διοργάνωσης. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι άψογη και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός νέου αλλά και πολύ ενδιαφέροντος κωπηλατικού αγωνίσματος. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη της παράκτιας κωπηλασίας στη χώρα μας".

Εμπνευστής της ιδέας της υποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης ήταν το μέλος της ΕΚΟΦΝΣ αλλά και της FISA Θανάσης Μητρούσης, που είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. "H παράκτια κωπηλασία ταιριάζει πολύ στα ελληνικά δεδομένα αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών σωματείων δραστηριοποιούνται στη θάλασσα. Παράλληλα είναι ένα αγώνισμα που προσελκύει αθλητικό αλλά και τουριστικό κοινό. Περισσότεροι από 500 είναι οι αθλητές που μετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, ενώ μαζί με τους συνοδούς ξεπερνούν τους χίλιους.

Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για μια διοργάνωση που θα προσελκύσει χιλιάδες θεατές, αφού θα γίνει στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από την πόλη,  ενώ θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει και μια ξεχωριστή κατηγορία τουριστών που έχει απόλυτα ανάγκη. Τίποτα όμως δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η συνεργασία του Δήμου της πόλης".


Λίγα λόγια για την παράκτια κωπηλασία

H παράκτια κωπηλασία "coastal rowing" όπως ονομάζεται από την FISA έχει λίγα χρόνια ζωή, αλλά πολλούς θαυμαστές. Έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αγώνες ιστιοπλοΐας, όσα όμως χρειάζονται για να την κάνουν ακόμη πιο θεαματική. Για παράδειγμα οι ιδανικές αγωνιστικές συνθήκες είναι με αέρα και κυματισμό, ενώ ο αγωνιστικός στίβος δεν είναι μια ευθεία αλλά έχει στροφές που δημιουργούν σημαδούρες ή φυσικές διαδρομές. Η απόσταση κυμαίνεται ανάμεσα σε 7.000 και 8.000 μέτρα ανάλογα με το σημείο που διεξάγονται οι αγώνες.

Τα σκάφη είναι ενιαία, οι κατηγορίες ανδρών και γυναικών, ενώ χωρίζονται σε σκιφ, διπλό σκιφ, τετράκωπο μετά πηδαλιούχου και τετραπλό σκιφ μετά πηδαλιούχου.

Αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα διοργάνωσαν πρόσφατα η Κωνσταντινούπολη (2010) και το Μπάρι (2011), ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Χέλσιμποργκ της Σουηδίας.
Πηγή: www.kopilasia.gr